Pór

Stanovište

Slnečné

Výsev v skleníku

Január

,

Február

,

Marec

Výsev na záhon

Apríl

,

Máj

Výsadba vonku

Marec

,

Apríl

,

Máj

,

Jún

,

Júl

Zber úrody

Január

,

Február

,

Marec

,

Máj

,

August

,

September

,

Október

,

November

Kategória:
Popis
Kalendár záhrady

Pór

Pór je zelenina z rodu Allium, podobne ako cibuľa a cesnak. Pór má vysokú výživovú hodnotu a obsahuje veľa vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu C, draslíka a železa. Okrem toho obsahuje aj antioxidanty a flavonoidy, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie.

Stanovište slnečné

Správne určenie stanovišťa môže zabezpečiť lepšiu úrodu.

Výsev v skleníku

Po výseve v skleníku môžu byť rastliny presadené na miesto v záhrade.

Výsev na záhon

Správna príprava pôdy a správny čas výsevu sú kľúčové.

Výsadba vonku

Výsadba vonku je proces presádzania rastlín, ktoré boli pestované v skleníku.

Obdobie zberu

Správne určenie obdobia zberu je dôležité pre správnu chuť.

V kuchyni sa pór používa na chuťové zlepšenie mnohých jedál, najmä polievok a omáčok. Jeho jemná chuť sa dobre hodí aj do šalátov a iných príloh. Pór je vynikajúcou zložkou pre vegetariánov a vegánov, pretože je bohatý na vlákninu a obsahuje málo kalórií.

Okrem vynikajúcej chuti a výživových hodnôt, má pór aj ďalšie zaujímavosti. Napríklad, jeho biely spodný kmeň sa používa na liečbu tráviacich problémov a zápalových ochorení. Tiež sa považuje za symbol veľkodušnosti a pohostinnosti.

Ak hľadáte spôsob, ako zlepšiť svoju stravu a pridať do nej zaujímavú a chutnú zeleninu, určite skúste pór. S jeho výživovými hodnotami, chuťou a možnosťami použitia v kuchyni, je to skutočne nevyhnutná zelenina pre vašu kuchyňu.

Pór je výborným zdrojom vitamínov C, K a A, ktoré sú dôležité pre silnú imunitu a zdravie kostí. Okrem toho obsahuje aj vitamíny skupiny B, vápnik, draslík a železo. Jeho vláknina pomáha udržiavať zdravé tráviace funkcie a reguluje hladinu cholesterolu v krvi.

Pór má široké využitie v kuchyni a jeho chuť sa skvele hodí do polievok, omáčok a jedál so zemiakmi. Je tiež skvelým doplnkom do šalátov alebo ako príloha k mäsu. Jeho listy sú jedlou časťou a môžu byť použité ako ozdoba na tanieri.

Okrem svojich výživových hodnôt má pór aj ďalšie zaujímavosti. V minulosti sa pór používal ako liečivo na rôzne choroby, vrátane problémov s dýchaním, trávením a nervovým systémom. Jeho výťažky sa používali aj na hojenie rán a na liečbu kožných problémov.

Pór je tiež obľúbeným symbolom na Vianoce v mnohých krajoch, vrátane Francúzska a Belgicka. Tam je tradične súčasťou receptu na večeru na Štedrý deň a symbolizuje zdravie a prosperitu pre rodinu.