Kaleráb neskorý

Stanovište

Polotieň

,

Slnečné

Výsev v skleníku

Apríl

Výsev na záhon

Máj

Výsadba vonku

Máj

,

Jún

,

Júl

,

August

Zber úrody

August

,

September

,

Október

Kategória:
Popis
Kalendár záhrady

Kaleráb neskorý

Kaleráb neskorý (Brassica oleracea var. acephala) je jednou z mnohých odrôd kapusty, ktorá sa vyskytuje v našich záhradách. Jeho názov vznikol z dôvodu jeho neskorého dozrievania v porovnaní s inými kapustami. Kaleráb neskorý má charakteristický tvar, ktorý pripomína kel, ale jeho chuť je oveľa jemnejšia a sladšia. Okrem toho, že je chutný, má aj mnoho zdravotných výhod.

Stanovište slnečné

Správne určenie stanovišťa môže zabezpečiť lepšiu úrodu.

Stanovište polotieň

Výber stanovišťa závisí na potrebách jednotlivých druhov zeleniny.

Výsev v skleníku

Po výseve v skleníku môžu byť rastliny presadené na miesto v záhrade.

Výsev na záhon

Správna príprava pôdy a správny čas výsevu sú kľúčové.

Výsadba vonku

Výsadba vonku je proces presádzania rastlín, ktoré boli pestované v skleníku.

Obdobie zberu

Správne určenie obdobia zberu je dôležité pre správnu chuť.

Kaleráb neskorý potrebuje slnečné stanovište a dobre priepustnú pôdu s dostatkom živín a vlhkosti. Pestuje sa zvyčajne z jarných výsevov, ktoré sa presádzajú do záhrady na jar alebo z letných výsevov, ktoré sa presádzajú na jeseň. Kaleráb neskorý potrebuje asi 60 dní na to, aby dozrel, preto ho môžete zasadiť do záhrady v júli až auguste. Ak sa o neho dobre staráte, môže vám priniesť hojnú úrodu až do začiatku zimy.

Kaleráb je zdravou zeleninou, ktorá obsahuje mnoho dôležitých vitamínov a minerálov. Je bohatý na vitamín C, ktorý pomáha posilňovať imunitný systém a chrániť telo pred chorobami. Okrem toho obsahuje aj vitamín K, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie koagulačného systému. Kaleráb neskorý obsahuje tiež vlákninu, ktorá pomáha udržiavať zdravú tráviacu sústavu.

Kaleráb neskorý sa vypestuje počas leta a zberá sa na jeseň. Má tvrdšie a hrubšie listy ako kaleráb skorý a odtieň jeho farby je svetlejší, často s fialovými pruhmi.

Jednou z výhod kalerábu neskorého je jeho dlhá trvanlivosť. Dokáže sa uchovávať v chladničke až niekoľko týždňov. Okrem toho je kaleráb neskorý bohatý na vlákninu, vitamín C, vitamíny skupiny B a minerály ako draslík a fosfor. V kuchyni sa kaleráb neskorý využíva podobne ako jeho skorý druh. Môžete ho dusiť, variť, piecť alebo pražiť. Môže byť súčasťou zeleninových polievok, šalátov, ale aj hlavných jedál.

Ak hľadáte zdravú a chutnú zeleninu, kaleráb by mohol byť skvelou voľbou. Vyskúšajte ho v rôznych receptoch a objavte jeho chuťové kvality aj vy.