Kaleráb skorý

Stanovište

Polotieň

,

Slnečné

Výsev v skleníku

Február

Výsev na záhon

Marec

Výsadba vonku

Marec

,

Apríl

Zber úrody

Máj

,

Jún

Kategória:
Popis
Kalendár záhrady

Kaleráb skorý

Kaleráb skorý, alebo tiež kohlrabi, patrí do rodiny kapustovitých rastlín a je pôvodom z Európy. Jeho chuť a vzhľad sú pomerne unikátne - môžeme ho charakterizovať ako kombináciu chuti kapusty, reďkovky a brokolice a vzhľadom pripomína malého, guľovitého repu s listami.

Stanovište slnečné

Správne určenie stanovišťa môže zabezpečiť lepšiu úrodu.

Stanovište polotieň

Výber stanovišťa závisí na potrebách jednotlivých druhov zeleniny.

Výsev v skleníku

Po výseve v skleníku môžu byť rastliny presadené na miesto v záhrade.

Výsev na záhon

Správna príprava pôdy a správny čas výsevu sú kľúčové.

Výsadba vonku

Výsadba vonku je proces presádzania rastlín, ktoré boli pestované v skleníku.

Obdobie zberu

Správne určenie obdobia zberu je dôležité pre správnu chuť.

Kaleráb skorý sa dá v kuchyni využiť na mnoho spôsobov – môžete ho variť, dusiť, grilovať alebo pečiť. Je skvelou prísadou do šalátov, príloh alebo hlavných jedál. Vyskúšajte napríklad kalerábové placky, grilovaný kaleráb s medom alebo šalát s kalerábom, mrkvou a jablkami.

Pestovanie kalerábu skorého je jednoduché – stačí mu nájsť vhodné miesto na záhrade, kde má dostatok slnečného svetla a vlhkosti. Sadenice môžete vysadiť už na jar a zozbierať plody v lete. Kaleráb sa v záhrade vyznačuje svojou odolnosťou voči chorobám a škodcom.

Výživové hodnoty kalerábu sú vynikajúce – obsahuje množstvo vitamínu C, vlákniny a minerálov, ktoré prispievajú k zdraviu nášho organizmu. Okrem toho sa vďaka svojej nízkej energetická hodnote hodí do rôznych diét a stravovacích režimov.

Pokiaľ máte záujem o pestovanie zdravých plodov vlastnými silami a chcete ochutiť svoje jedlá novou, unikátnou zeleninou, kaleráb skorý je skvelou voľbou. Jeho výživové hodnoty a chuťové kvality ho robia vhodným pre každého, kto sa snaží žiť zdravým a plnohodnotným životom.

Kaleráb skorý patrí medzi unikátne kapustovité rastliny s charakteristickou chuťou, ktorú môžeme opísať ako kombináciu kapusty, reďkovky a brokolice. Okrem vynikajúceho zdroja vitamínu C, vlákniny a minerálov má aj nízku energetickú hodnotu, čo ho robí vhodným pre rôzne diéty a stravovacie režimy. Pestovať ho je jednoduché a odoláva chorobám a škodcom.

V kuchyni sa dá využiť na mnoho spôsobov – môžete ho variť, dusiť, grilovať alebo piecť a je skvelou prísadou do šalátov, príloh alebo hlavných jedál. Vyskúšajte nové recepty, ako napríklad kalerábové placky, grilovaný kaleráb s medom alebo šalát s kalerábom, mrkvou a jablkami a objavte novú, zdravú a chutnú zeleninu pre svoj stôl.