Baklažán

Stanovište

Slnečné

Výsev v skleníku

Marec

,

Apríl

Výsadba vonku

Máj

,

Jún

Zber úrody

Júl

,

August

,

September

,

Október

Kategória:
Popis
Kalendár záhrady

Baklažán

Baklažán je skvelou zeleninou pre rôzne druhy kuchyne. Môže byť pečený, grilovaný, dusený alebo pridaný do polievok a šalátov. Tiež môže byť použitý ako náhrada mäsa v mnohých vegetariánskych jedlách, ako je napríklad baklažánová parmigiana alebo musaka.

Stanovište slnečné

Správne určenie stanovišťa môže zabezpečiť lepšiu úrodu.

Výsev v skleníku

Po výseve v skleníku môžu byť rastliny presadené na miesto v záhrade.

Výsadba vonku

Výsadba vonku je proces presádzania rastlín, ktoré boli pestované v skleníku.

Obdobie zberu

Správne určenie obdobia zberu je dôležité pre správnu chuť.

Baklažán je zelenina s hladkou tmavofialovou alebo červenofialovou kožou a bielou vnútornou dužinou. Obsahuje množstvo výživných látok, vrátane vitamínu C, vitamínu K, vitamínu B6, horčíka a draslíka. Baklažán je tiež bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred poškodením buniek.

Jeden z hlavných prínosov baklažánu je jeho schopnosť pomôcť znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Baklažán obsahuje látku nazývanú nasunin, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje krvný obeh. Navyše, baklažán obsahuje málo kalórií a tukov, čo ho robí skvelou voľbou pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržiavať si svoju váhu.

Ak hľadáte zeleninu, ktorá je plná výživných látok a zdravotných výhod, baklažán je určite jednou z možností, ktorú by ste mali zvážiť. Jeho vynikajúca chuť a textúra spolu s jeho zdravotnými výhodami ho robia skvelou voľbou pre každodenné jedlo a zdravý životný štýl.

Baklažán, tiež známy ako patlícan, patrí do rodiny solanáceae a pôvodne pochádza z Ázie. Okrem hladkej tmavofialovej alebo červenofialovej kože, existujú aj baklažány s bielou, žltou alebo zelenou kožou. Vnútorná dužina baklažánu môže byť biela alebo nazelenalá a obsahuje množstvo semien.

Okrem vitamínov a minerálov, ktoré sme už spomenuli, obsahuje aj fytonutrienty, ktoré majú antioxidačné a protizápalové účinky. Tieto látky môžu pomôcť znižovať riziko vzniku niektorých ochorení, ako sú napríklad srdcovocievne choroby alebo rakovina.

V mnohých kuchyniach je populárnou zeleninou, ktorú možno nájsť v rôznych jedlách. V talianskej kuchyni sa používa na vytvorenie jedla ako je baklažánová parmigiana alebo rizoto s baklažánom a paradajkami. V ázijskej kuchyni sa baklažán často používa v kari alebo sa griluje s misom. V stredomorskej kuchyni sa baklažán často podáva pečený alebo grilovaný s olivovým olejom a bylinkami.

Celkovo, baklažán je vynikajúcou zeleninou, ktorá môže byť súčasťou zdravej a vyváženej stravy. Jeho výživové hodnoty a zdravotné výhody ho robia skvelou voľbou pre každodenné jedlo a zdravý životný štýl.