Čili
Stanovište |
Slnečné |
---|---|
Výsev v skleníku |
Január ,Február ,Marec ,Apríl |
Výsadba v skleníku |
Marec ,Apríl |
Výsev na záhon |
Máj |
Výsadba vonku |
Máj ,Jún |
Zber úrody |
August ,September ,Október |
Čili
Čili sa používa v mnohých kuchyniach na celom svete a je neodmysliteľnou súčasťou ázijských, latinskoamerických a afrických jedál. Môže byť sušené, zmrazené, nakladané alebo použité čerstvé. V kuchyni sa čili používa na zvýraznenie chuti mnohých jedál, ako aj na výrobu rôznych omáčok a marinád.

Stanovište slnečné
Správne určenie stanovišťa môže zabezpečiť lepšiu úrodu.

Výsev v skleníku
Po výseve v skleníku môžu byť rastliny presadené na miesto v záhrade.

Výsadba v skleníku
Výsadba v skleníku začína výberom semen alebo sadeníc rastlín, ktoré majú byť pestované.

Výsev na záhon
Správna príprava pôdy a správny čas výsevu sú kľúčové.

Výsadba vonku
Výsadba vonku je proces presádzania rastlín, ktoré boli pestované v skleníku.

Obdobie zberu
Správne určenie obdobia zberu je dôležité pre správnu chuť.
Okrem svojho chuťového prínosu má čili aj mnohé zdravotné benefity. Je plné vitamínu C, ktorý pomáha podporovať imunitný systém a bojovať proti chorobám. Tiež obsahuje vitamíny A a K, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí a zraku. Kapsaicín tiež pomáha znižovať zápal a riziko mnohých ochorení.
Ak hľadáte spôsob, ako pridať niečo ostré a chutné do svojho jedálnička, skúste čili! Existuje mnoho neodolateľných receptov, ako napríklad čili con carne, guacamole alebo zeleninové kari. Svojím pikantným a výrazným charakterom sa čili určite stane vašim obľúbeným doplnkom do jedál.
Väčšina čili sa pestuje v Južnej a Strednej Amerike, najmä v Mexiku, ktorý je považovaný za kolísku čili. V súčasnosti sa však pestuje na mnohých miestach na svete, vrátane Ázie, Afriky, Austrálie a Európy.
Existuje viac ako 200 rôznych druhov čili, s rôznymi stupňami pálivosti a chuťou. Niektoré z najpopulárnejších druhov sú habanero, jalapeño, cayenne a poblano.
Okrem použitia v kuchyni sa paprička používa aj v medicíne na zmiernenie bolesti, zmiernenie zápalu a liečbu niektorých ochorení, ako je artritída a žalúdočné vredy. Kapsaicín sa často používa v liekoch proti bolesti, ako aj v niektorých kozmetických výrobkoch na zlepšenie krvného obehu a zlepšenie zdravia pokožky.
Niektoré druhy sú ohrozené, pretože ich pestovanie sa neudržiava a ich pôvodné prostredie sa zmenilo. Niektoré organizácie sa zaoberajú zachovávaním a ochranou týchto druhov, aby boli zachované pre budúce generácie.
Ďalšou zaujímavosťou sú súťaže v jedení čili, ktoré sa konajú po celom svete a majú mnoho fanúšikov. Tieto súťaže sú obvykle zamerané na zjedenie čo najväčšieho množstva veľmi pálivých čili papričiek v čo najkratšom čase. Pre niektorých sa jedná o zábavu, pre iných je to výzva a pre niektorých to môže byť aj spôsob, ako ukázať svoju odolnosť a silu.