Mangold

Stanovište

Polotieň

,

Slnečné

Výsev na záhon

Apríl

,

Máj

,

Jún

,

Júl

,

August

Výsadba vonku

Apríl

,

Máj

,

Jún

Výsev v skleníku

September

Výsadba v skleníku

Október

Zber úrody

Jún

,

Júl

,

August

,

September

,

Október

Popis
Kalendár záhrady

Mangold

Mangold, známy aj ako špenátová repa, je rastlina s listami, ktoré sa podobajú špenátu. Patrí do skupiny cuketovitých rastlín a jeho listy sú plné živín a prospešných látok pre náš organizmus. Obsahuje vitamíny A, C, K a B-komplex, železo, vápnik a draslík. Mangold sa dá konzumovať v rôznych formách: môžete ho jesť syrový v šalátoch, dusený alebo pečený ako prílohu alebo z neho môžete pripraviť vynikajúce polievky a omáčky. Môžete ho tiež použiť ako náhradu za špenát v akejkoľvek receptúre.

Stanovište slnečné

Správne určenie stanovišťa môže zabezpečiť lepšiu úrodu.

Stanovište polotieň

Výber stanovišťa závisí na potrebách jednotlivých druhov zeleniny.

Výsev v skleníku

Po výseve v skleníku môžu byť rastliny presadené na miesto v záhrade.

Výsev na záhon

Správna príprava pôdy a správny čas výsevu sú kľúčové.

Výsadba v skleníku

Výsadba v skleníku začína výberom sadeníc rastlín, ktoré budú pestované.

Výsadba vonku

Výsadba vonku je proces presádzania rastlín, ktoré boli pestované v skleníku.

Obdobie zberu

Správne určenie obdobia zberu je dôležité pre správnu chuť.

Mangold okrem svojho vynikajúceho chuťového zloženia, mangold má aj množstvo ďalších výhod. Je to rastlina s nízkym obsahom kalórií, takže je vhodná pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Zároveň pomáha udržiavať zdravé kosti a svaly, čo je veľmi dôležité pre ľudí v každom veku.

Ak hľadáte novú zeleninu na rozšírenie vášho jedálnička, určite by ste mali vyskúšať mangold. Okrem jeho vynikajúceho chuťového zloženia a výživových hodnôt ponúka aj množstvo ďalších zaujímavostí, ktoré stoja za to objaviť.

Je veľmi výživnou zeleninou, ktorá obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré podporujú zdravie. Okrem toho sa tiež považuje za nízkokalorickú potravinu, ktorá je ideálna pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržať si zdravé telesné hmotnosti.

Ďalšou zaujímavosťou je, že mangold má rôzne farby a tvary lístkov, ktoré sa môžu použiť na výrobu farebných a zaujímavých šalátov. Mangold tiež môže byť použitý ako základ pre rôzne jedlá, vrátane polievok, príloh a hlavných jedál.

Okrem toho je mangold veľmi ľahko pestovateľnou rastlinou, ktorá sa dokáže prispôsobiť rôznym typom pôdy a počasiu, takže je vhodná pre záhradkárov a pestovateľov všetkých úrovní skúseností.

Mangold je pôvodom z južnej Európy a západnej Ázie a používa sa v kuchyni už stáročia. Jeho listy sa tradične používajú v talianskej, gréckej a španielskej kuchyni, ale v posledných rokoch sa stáva čoraz populárnejším aj v iných častiach sveta. Okrem toho, mangold obsahuje aj kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre tvorbu nových buniek a pre správnu funkciu nášho nervového systému. Mangold je tiež bohatý na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru a zlepšuje trávenie potravy.