Čakanka šalátová

Stanovište

Polotieň

,

Slnečné

Výsev na záhon

Jún

,

Júl

Výsadba vonku

Júl

,

August

Zber úrody

Január

,

Október

,

November

,

December

Popis
Kalendár záhrady

Čakanka šalátová

Čakanka šalátová je druh zeleniny, ktorý sa často používa v šalátoch, ale aj v rôznych kuchynských receptoch. Táto rastlina má charakteristické tmavofialové lístie a chuť, ktorá sa pohybuje od horkastej po mierne sladkú. Okrem toho, že Čakanka šalátová pridáva do jedál zaujímavú chuťovú zložku, obsahuje aj množstvo výživných látok, ktoré sú pre náš organizmus dôležité.

Stanovište slnečné

Správne určenie stanovišťa môže zabezpečiť lepšiu úrodu.

Stanovište polotieň

Výber stanovišťa závisí na potrebách jednotlivých druhov zeleniny.

Výsev na záhon

Správna príprava pôdy a správny čas výsevu sú kľúčové.

Výsadba vonku

Výsadba vonku je proces presádzania rastlín, ktoré boli pestované v skleníku.

Obdobie zberu

Správne určenie obdobia zberu je dôležité pre správnu chuť.

Čakanka šalátová obsahuje vitamíny A, C, E a K, ako aj minerály ako draslík, vápnik a železo a preto by sme ju mali zahrnúťdo svojej stravy. Tieto látky pomáhajú udržiavať náš organizmus zdravý a silný, posilňujú našu imunitu a zlepšujú náš metabolizmus.

Čakanka šalátová sa tiež ľahko pridáva do rôznych jedál, čím zvyšuje ich nutričnú hodnotu a chuťovú zložku. Môžeme ju pridať do šalátov, sendvičov alebo ju použiť ako základ pre rôzne polievky a omáčky. Okrem toho, že sa jedná o zdravú alternatívu k iným zeleninám, má aj ďalšie pozitívne účinky na naše telo. Napríklad, pomáha pri detoxikácii, podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť pri znížení hladiny cholesterolu v krvi.

Vzhľadom na jej výživové hodnoty a chutné lístie, Čakanka šalátová je skvelou voľbou pre každého, kto sa snaží zlepšiť svoju stravu a zahrnúť do nej viac zeleniny. Môžete ju zakúpiť v mnohých potravinách a supermarketoch a skúsiť ju použiť.

Čakanka šalátová je rastlina pôvodom z južnej a strednej Európy, ktorá sa pestuje v rôznych častiach sveta. Okrem svojho charakteristického tmavofialového lístia existujú aj odrody s červeným a zeleným lístím. Čakanka má aj ďalšie názvy ako radicchio, červený endíviový šalát alebo taliansky cykoria. Táto rastlina má pomerne krátku sezónu, preto je dôležité ju kupovať a konzumovať v čo najkratšom čase od zberu.

Pretože obsahuje látku známu ako inulín, môže byť pre niektorých ľudí ťažko stráviteľná a spôsobovať problémy s trávením. Preto by mali byť ľudia s citlivým trávením opatrní pri jej konzumácii alebo ju konzumovať v malých množstvách. Ďalšou výhodou čakanky šalátovej je jej nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny, čo ju robí ideálnou zložkou pre diéty s nízkym obsahom tuku a pre ľudí s nadváhou.