Tekvica

Stanovište

Slnečné

Výsev v skleníku

Apríl

Výsev na záhon

Máj

,

Jún

Výsadba vonku

Máj

,

Jún

Zber úrody

September

,

Október

Kategória:
Popis
Kalendár záhrady

Tekvica

Tekvica je zelenina, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie jesenné plodiny. Využíva sa na prípravu polievok, zákuskov, chlebov, ale aj rôznych druhov koláčov. Okrem svojej vynikajúcej chuti má tekvica aj množstvo zdravotných výhod, pretože obsahuje veľa vitamínu A, C a E, antioxidantov a vlákniny.

Stanovište slnečné

Správne určenie stanovišťa môže zabezpečiť lepšiu úrodu.

Výsev v skleníku

Po výseve v skleníku môžu byť rastliny presadené na miesto v záhrade.

Výsev na záhon

Správna príprava pôdy a správny čas výsevu sú kľúčové.

Výsadba vonku

Výsadba vonku je proces presádzania rastlín, ktoré boli pestované v skleníku.

Obdobie zberu

Správne určenie obdobia zberu je dôležité pre správnu chuť.

Ak sa rozhodnete pestovať tekvicu, potrebujete slnečné miesto a úrodnú pôdu s dobrým odvodnením. Sadenice môžete zakúpiť alebo odrobiť sami. Tekvica potrebuje pravidelné zalievanie a hnojenie, aby sa jej plody vyvíjali čo najrýchlejšie. Keď dosiahne žiadúcu veľkosť, môžete ju zbierať a využiť vo vašich receptoch.

Pokiaľ máte radi experimentovanie v kuchyni, tekvica je pre vás ideálnou zeleninou. Môžete ju použiť na prípravu sladkých aj slaných jedál. Vyskúšajte napríklad tekvicovú polievku, tekvicový chlieb alebo tekvicové brownies.

Tekvica je rastlina patriaca do čeľade tykvovitých, ktorá je pôvodom z Ameriky. Dnes sa však pestuje po celom svete a existuje mnoho druhov tekvic s rôznymi tvarmi, farbami a chuťami. Tekvica má vysoký obsah vitamínu A a C, antioxidantov a vlákniny, čo ju robí skvelou voľbou pre zdravé stravovanie.

Pri pestovaní tekvice v záhrade alebo na farme je dôležité zvoliť vhodný druh a odrôdu, ktorá bude najlepšie zodpovedať miestnym podmienkam. Tekvica potrebuje teplé a slnečné prostredie, ktoré podporuje rýchly rast a tvorbu plodov. Okrem toho potrebuje dostatok vody, ale zároveň aj dobrú drenáž pôdy, aby sa zabránilo hnilobám koreňov. Tekvicu môžete pestovať aj vo veľkom kvetináči alebo nádobe na balkóne.

Pri využití tekvice v kuchyni je obľúbenou metódou pečenie v rúre alebo varenie na sporáku. Okrem tekvicovej polievky, tekvicového chleba alebo tekvicových brownies môžete pripraviť aj tekvicový hummus, tekvicové rizoto alebo tekvicové smoothie. Tekvica sa takisto dá nakladať do octa alebo pripraviť ako prísada do šalátov.

V našom článku sme vám poskytli niekoľko užitočných tipov na pestovanie tekvice a jej využitie vo vašej kuchyni. Ak sa chcete dozvedieť viac o tejto lahodnej zelenine, neváhajte a začnite ju pestovať aj vy.