Reďkovka

Stanovište

Polotieň

,

Slnečné

Výsev v skleníku

Január

,

Február

Výsev na záhon

Marec

,

Apríl

,

Máj

,

Jún

,

Júl

,

August

,

September

Zber úrody

Apríl

,

Máj

,

Jún

,

Júl

,

August

,

September

,

Október

,

November

Kategória:
Popis
Kalendár záhrady

Reďkovka

Reďkovka, taktiež známa ako rediska, patrí do rodiny krížovitých rastlín a jej pôvod sa datuje až do starovekého Egypta. Dnes sa vyskytuje po celom svete a má množstvo druhov a odrôd. V kuchyni sa reďkovka často používa ako príloha k hlavnému jedlu alebo ako súčasť šalátov a iných chladených jedál.

Stanovište slnečné

Správne určenie stanovišťa môže zabezpečiť lepšiu úrodu.

Stanovište polotieň

Výber stanovišťa závisí na potrebách jednotlivých druhov zeleniny.

Výsev v skleníku

Po výseve v skleníku môžu byť rastliny presadené na miesto v záhrade.

Výsev na záhon

Správna príprava pôdy a správny čas výsevu sú kľúčové.

Obdobie zberu

Správne určenie obdobia zberu je dôležité pre správnu chuť.

Reďkovka a jej chrumkavá textúra, osviežujúca chuť z nej robia obľúbenú ingredienciu pre mnohé recepty. Môže sa konzumovať aj surová, nakrájaná na plátky, alebo uvarená, dusená alebo pečená ako súčasť iných jedál.

Okrem svojho vynikajúceho chuti, má reďkovka aj množstvo zdravotných prínosov. Obsahuje vitamíny C, K a A, ako aj minerály, ako sú draslík, vápnik a horčík. Taktiež obsahuje antioxidanty a vlákninu, čo pomáha udržiavať zdravú tráviacu sústavu a znižovať riziko srdcových ochorení.

V ľudovej medicíne sa reďkovka tradične používa na zmiernenie rôznych zdravotných problémov, ako sú kŕče, kašeľ a problémy s dýchacími cestami. Taktiež sa jej pripisujú protizápalové vlastnosti a podpora imunitného systému.

Reďkovka je zelenina s množstvom výhod pre zdravie a chuťové poháriky. Je to skvelá voľba pre každého, kto chce pridať do svojej stravy niečo nové a zaujímavé.

Reďkovka má tiež nízky obsah kalórií a sacharidov, čo ju robí ideálnou pre diétne stravovanie a pre kontrolu hmotnosti. Okrem toho, obsahuje flavonoidy, ktoré majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti, čo znižuje riziko vzniku rakoviny a ochorení srdca.

Reďkovka tiež obsahuje vitamín B6, ktorý pomáha udržiavať zdravý nervový systém a podporuje metabolizmus tukov a bielkovín. Je to tiež dobrý zdroj kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre zdravie plodu počas tehotenstva. V tradičnej medicíne sa reďkovka používa aj na liečenie bolesti hlavy a migrény, ako aj na zlepšenie vzhľadu pokožky a vlasov.