Zeler

Stanovište

Slnečné

Výsev v skleníku

Február

,

Marec

Výsev na záhon

Apríl

Výsadba vonku

Apríl

,

Máj

,

Jún

,

Júl

Zber úrody

September

,

Október

,

November

Kategória:
Popis
Kalendár záhrady

Zeler

Zeler, často nazývaný aj celerom, je vynikajúcou zeleninou s výraznou chuťou, ktorá pridáva do kuchyne nezameniteľný charakter. Jeho stonky sú chrumkavé a plné chuti, zatiaľ čo lístie je jemnejšie a často sa používa na dochutenie jedál. Okrem toho, že je vynikajúcou chuťovou prísadou, zeler stonkový má tiež výživové hodnoty, ktoré prispievajú k zdraviu.

Stanovište slnečné

Správne určenie stanovišťa môže zabezpečiť lepšiu úrodu.

Výsev v skleníku

Po výseve v skleníku môžu byť rastliny presadené na miesto v záhrade.

Výsev na záhon

Správna príprava pôdy a správny čas výsevu sú kľúčové.

Výsadba vonku

Výsadba vonku je proces presádzania rastlín, ktoré boli pestované v skleníku.

Obdobie zberu

Správne určenie obdobia zberu je dôležité pre správnu chuť.

Zeler obsahuje vysoké množstvo vitamínu K, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri zrážaní krvi a podporuje zdravie kostí. Obsahuje tiež vitamíny A a C, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú pokožku a oči, a minerály, ako sú vápnik a draslík, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie svalov a nervov.

Zeler sa dá použiť na rôzne spôsoby v kuchyni. Môže sa jesť surový, nakrájaný na tyčinky ako príloha k dippom alebo namočený do hummusu. Môže sa tiež použiť na prípravu polievok alebo dusených jedál, kde pridáva výraznú chuť a arómu. Jeho stonky sa často používajú ako základ pre aromatické zeleninové vývary, ktoré sú základom mnohých kuchynských receptov.

Okrem svojich chuťových a výživových výhod má zeler aj ďalšie zaujímavosti. Jeho silné aroma môže pomôcť stimulovať chuťové poháriky a podporiť trávenie. Tiež obsahuje látky, ktoré majú protizápalové a antioxidačné účinky, čo môže pomôcť pri boji proti chronickým ochoreniam.

Celkovo je zeler vynikajúcou voľbou pre každého, kto chce pridať do svojho jedálnička zdravé a chutné zeleninové jedlo plné živín a antioxidantov. Jeho jemná chuť sa dobre hodí do mnohých pokrmov, ako sú polievky, šaláty, dusené jedlá a omáčky.

Okrem toho, zeler sa tiež používa na prípravu čerstvých štiav, ktoré sú obľúbené pre svoje očistné účinky na organizmus. S vysokým obsahom vitamínov, minerálov a vlákniny je zeler zelenina, ktorú by sme mali zahrnúť do svojho stravovania pre zdravie a blahobyt.